לפני שאתם עורכים הסכם גירושין חשוב שתשימו לב למספר דברים חשובים כך שתצליחו לערוך את ההסכם בצורה הטובה ביותר.
הסכם גירושין ללא עורך דין
רבים מבני הזוגות מתלבטים האם יש צורך שעורך דין יערוך עבורם הסכם גירושין או שמא ניתן לערוך הסכם גירושין ללא עורך דין ולסגור את הנושא בין בני הזוג.
התלבטות זו אינה פשוטה שכן מחד עריכת הסכם הגירושין על ידי עורך דין כרוכה בהוצאות של אלפי שקלים, מאידך קיים חשש שאם ייערך הסכם לא מקצועי הדבר עלול להקשות על אישור הסכם גירושין, ובמקרים קשים יותר לחילוקי דעות עתידיים על פרשנות ההסכם.
חלק מהזוגות בוחרים להוריד הסכם גירושין לדוגמה מהאינטרנט ולחתום ללא עורך דין כשבכך הם מקווים שההסכם אותו הם עורכים יהיה מספיק מקצועי.
המלצתי האישית שלא להתפתות אחר קיצורי דרך בפרט אם מדובר בחלוקת נכסים בגירושין במסגרת הסכם הגירושין, שם מדובר בדבר מורכב, ומומלץ שייעשה בצורה טובה ומקצועית.
הסכם גירושין מותנה בגירושין
הסכם גירושין הוא הסכם בין בני זוג ולכן הדבר הראשון שצריך לדעת שהסכם גירושין מותנה בכך שאכן יבוצע סידור גט, במקרה בו אחד מבני הזוג חזר בו מהסכמתו להתגרש, הרי שאין כל תוקף להסכם הגירושין.
אך האם ניתן לאכוף ולחייב את בן/ת הזוג בסידור הגט רק בגלל שנערך הסכם גירושין בו הסכימו בני הזוג להתגרש במועד הראשון שבית הדין הרבני יקבע להם?
התשובה לכך היא שלילית, לא ניתן להכריח את אחד מבני הזוג להתגרש רק בגלל שנערך הסכם גירושין, זאת למרות שהסכם הגירושין קיבל תוקף פסק דין.
הדרך היחידה להכריח את סרבן הגט להתגרש הוא על ידי שאתם מציגים עילת גירושין אשר בהתאם להלכה ניתן להכריח בגלל סיבה זו.
מה כותבים בהסכם גירושין
הסכם גירושין בין בני זוג צריך לכלול את כל ההסכמות שבני הזוג הגיעו אליהם, הסכמות אלו כוללים הסכמות במכלול הנושאים, כמו האם האישה תובעת כתובה או שהיא מוכנה לוותר על הכתובה, כמה משלמים מזונות, היאך יהיו הסדרי השהות של הילדים.
ההסכמות אותם מעלים על גבי הכתב בהסכם הגירושין צריכות להיות מפורשות ומפורטות, כך שלא יהיה מצב בו אתם נמצאים לאחר זמן שוב בבתי המשפט בשאלה על פרשנות ההסכם, בין אם מדובר בבית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה.
חשוב מאוד שלא לשכוח לרשום גם בהסכם הגירושין את ההכרעה מי יהיה מוסמך לדון בפרשנות ההסכם או בשינוי נסיבות מההסכם, כך למעשה אתם חוסכים מאבק סמכויות בגירושין ברבנות אל מול בתי המשפט.
מה לא כותבים בהסכם הגירושין
ישנם דברים אותם לא ניתן לכתוב בהסכם הגירושין, כך שלמרות רצונם של שני בני הזוג שסעיפים מסוימים יופיעו בהסכם, הרי שבית הדין הרבני לא יאשר את ההסכם.
מקרה נפוץ הוא כשבני הזוג הסכימו כי אם אחד מבני הזוג לא ייתן את הגט במועד הראשון שייקבע על ידי בית הדין הרי שהוא יחוייב בקנס כספי בגין פיצויים על סרבנות גט.
בית המשפט לא יכול לאשר הסכם גירושין שכזה, כיון שמבחינה הלכתית צריך שהבעל ייתן את הגט לרצונו כשאין כפייה כל שהיא לתת את הגט.
מקרה נוסף שבו בית המשפט לא יאשר את הסכם הגירושין במקרה בו בני הזוג הסכימו ביניהם שהסדרי השהות בין הצדדים יתבצע באופן שבו האב ייקח את הילדים באמצע שבת תוך חילול שבת.
בית הדין כערכאה דתית אינו יכול לאשר הסכם גירושין שכולל בתוכו חילול שבת, לכן בית הדין ישנה את ההסכם, כך שהמעבר של הילדים מהאם לאב יתבצע רק לאחר צאת השבת.
חזרה מהסכם גירושין
לאחר שחתמתם על הסכם הגירושין אתם עדיין יכולים לחזור בכם מהסכמתכם והדבר לא ייחשב כהפרת הסכם גירושין.
הפרת הסכם גירושין תיחשב רק הפרה לאחר שהסכם הגירושין קיבל תוקף פסק דין של בית הדין הרבני או של בית המשפט לאחר שהערכאה השיפוטית בדקה שהצדדים הבינו והסכימו מרצונם החופשי לחתום על גבי ההסכם.
בכל מקרה אם לדעתכם ההסכם נעשה ברמייה, טעות, עושק, וכדומה, אתם רשאים להגיש תביעה לביטול הסכם הגירושין בו תפרטו את הסיבה אשר לדעתכם יש לבטל את ההסכם.
חשוב להדגיש כי סיכויים להצליח בתביעת ביטול הסכם גירושין אינה גבוהה, שכן לרוב בתי המשפט יידחו את הבקשה על הסף, ובמקרים מסוימים אף יחייבו בהוצאות את המגיש הבקשה.
שינוי מהסכם הגירושין
ככל ואחד מבני הזוג מבקש לשנות את הסכם הגירושין עליו לקבל את הסכמת בן/ת הזוג, שכן לא ניתן לשנות את ההסכם בלא ששני הצדדים מסכימים לכך.
חריגים לכלל זה הם תביעה להגדלת מזונות או תביעה להפחתת מזונות עקב שינוי נסיבות מהותי מעת עריכת הסכם הגירושין.
בקשה לשינוי הסדרי שהות ממה שהוסכם בהסכם הגירושין אף היא עשויה להיענות בחיוב, בפרט אם חלפו מספר שנים מעת עריכת ההסכם.
הסכם גירושין לפרוטוקול הדיון
לא פעם בית הדין הרבני יציע לצדדים לנהל משא ומתן מחוץ לפרוטוקול הדיון בניסיון לסייע לבני הזוג שאינם יודעים איך לעשות הליך גירושין בהסכמה.
ככל ובית הדין הצליח להביא את הצדדים להסכמות, הרי שההסכמות יירשמו בפרוטוקול הדיון והדבר יהיה במקום הסכם גירושין.
צריך לדעת שדבר זה מבורך, אלא שבהרבה מהמקרים היות והצדדים טעונים ולחוצים מהדיון הם שוכחים לשים לב לפרטים קטנים שלאחר מכן הם עלולים לצוץ.
המלצתי שלא למהר ולחתום על ההסכם גם אם הוא נראה לכם קוסם, אלא להתייעץ עם טוען רבני במרכז שיוודא שכל זכויותיכם אכן נשמרים בהסכם גירושין.