זכויות הגבר בגירושין אינם רבות, אך אם נדע איך למצות את כל הזכויות בהחלט הגבר ייהנה מזכויות בגירושין.
בעבר היה מקובל לחשוב כי זכויות האישה בגירושין הינם יותר בבתי משפט למשפחה ואילו זכויות של הגבר בגירושין הינו ברבנות, כשלאחרונה הדבר התהפך כשדווקא בתי המשפט הם שנותנים יותר זכויות לגבר מאשר בית הדין הרבני.
לא ניתן לומר כי אין ממש באמירה זו, אך בהחלט ככל ותגיעו מוכנים יותר כך תשמרו על זכויותיכם.
חובות הגבר בגירושין
לפני שנבחן את זכויות הגבר בגירושין עלינו לבחון מה הם חובות הגבר בגירושין.
חיוב כתובה האיש במעמד החופה מתחייב לאישה שככל ויהיה גירושין הוא ישלם את תשלום המופיע בכתובה, הסכום המופיע בכתובה יכול להיות עשרות עד מאות אלפי שקלים.
אין ספק כי בהרבה מהמקרים אפשר לדרוש כתובה ולקבל, אך ישנם מקרים בהם האישה מפסידה את כתובתה, כגון במקרה בו האישה מורדת, בוגדת, אלימה.
חיוב מזונות אישה חוב נוסף המוטל על הגבר הוא לפרנס את האישה כל זמן שהיא נשואה אליו.
גובה התשלום לפרנס את האישה בעודם נשואים משתנה בהתאם לרמת המחיה שבני הזוג היו נוהגים לחיות, כלומר ככל ורמת המחיה של בני הזוג גבוהה, כך על האב מוטל חובה לשלם מזונות גבוהים יותר, כך שהשאלה כמה עולה דמי מזונות לאישה משתנה ממקרה למקרה.
הדרך להיפטר מחיוב מזונות אישה הוא לאחר שתוכיחו מתי האישה נחשבת מורדת או לחילופין יוכח לבית הדין כי האישה יכולה להתפרנס בכבוד מהמשכורת שהיא מקבלת ממקום עבודתה.
זכויות הגבר בגירושין במשמורת ילדים
בעבר התפיסה המקובלת הייתה שהזכות של משמורת ילדים הינה לאישה בלבד, ואילו הגבר היה נאלץ להסתפק בזכויות מועטות של הסדרי שהות.
אך לאחרונה התפיסה משתנה לאחר שהוכח כי הילד זקוק לאב לא פחות מאשר הוא זקוק לאם, כך שההמלצה בהרבה מהמקרים הינה משמורת משותפת.
במשמורת משותפת האב והאם זכאים להסדרי שהות שווים, כשבמחצית השבוע הילד נמצא אצל האב ואילו במחצית השבוע השני הילד נמצא אצל האם.
משמורת משותפת ומזונות הינם דברים הקשורים זה בזה, כך שהעובדה המבורכת שלאחרונה מעניקים יותר זכויות הגבר בגירושין במשמורת הילדים, הרי שהדבר מביא לזכויות הגבר גם בעניין המזונות.
זכויות הגבר בגירושין במזונות ילדים
בשאלה כמה עולה מזונות ילדים ישנו הבדל בין בתי הדין הרבניים לבתי המשפט למשפחה, כך שגבר שרוצה לדעת מה הם זכויות הגבר בגירושין עליו לבחון אם מדובר על זכויות הגבר בבית הדין הרבני לבין הזכויות של הגבר בבית המשפט למשפחה.
בבית הדין התפיסה המקובלת היא שהגבר חייב לפרנס את הילדים בלא סיוע מהאם, רק במקרה בו לא מתאפשר לגבר לפרנס את הילדים כמו למשל במקרה בו האב נמצא בכלא ולא ייתכן לחייב את האב בתשלום מזונות בכלא.
מסיבה זו בתי הדין כמעט ואינם מתחשבים ביכולתה הכללית של האם לפרנס את הילדים, כיון שלדעתם יש לחייב אך ורק את האב.
לא כן בבית המשפט למשפחה התפיסה היא הפוכה לחלוטין, כשלדעתם החוב לפרנס את הילדים מוטל על האב והאם באופן שוויוני.
מסיבה זו נוכל להיווכח כי בפסקי הדין בבית המשפט בניגוד לפסקי הדין בבתי הדין יש משמעות מיוחדת להכנסות של האם.
יש לציין כי גם לדעת בית המשפט האב חייב לפרנס לבדו את הילדים מתחת לגיל 6 כיון שבזה ישנו על האב חיוב אבסולוטי, כשהמחלוקת בין בתי הדין לבית המשפט נמצא רק בילד מעל גיל 6.
נמצא שבהחלט לשאלה כמה משלמים מזונות ישנה השפעה בערכאה שדנה בתביעת המזונות.
כמה עולה לגבר בגירושין מזונות ילדים
במקרה בו האם אינה משתכרת או שמדובר בילד מתחת לגיל 6 כך שהחובה על לזון את הילד תלויה בהכנסת האב, הדבר המטריד את הזוגות הוא בשאלה כמה מזונות האב חייב לשלם, כשאלה זו מתעצמת כשמדובר במקרה בו יש 3 ילדים, כך שבני הזוג אינם יודעים כמה משלמים מזונות על 3 ילדים.
בשאלה זו דווקא ניתן לומר כי זכויות הגבר בגירושין נמצאים בבית הדין הרבני לעומת בתי המשפט, שכן בעוד שבבית הדין הרבני קיים סיכוי שבית הדין יפסוק לגבר רק דמי מזונות מינימליים, הרי שבבית המשפט ייפסקו לגבר מזונות גבוהים.
חשוב לציין כי למרות שבאופן כללי קיים מאבק סמכויות בגירושין ברבנות או בבית משפט, הרי שבתביעת מזונות ילדים אין מרוץ, שכן בהתאם להלכה של בית משפט העליון, לבית המשפט ישנו סמכות ייחודית לדון במזונות ילדים, למעט מקרה בו שני בני הזוג מבקשים שבית הדין הרבני ידון בעניינם.
זכויות הגבר בחלוקת רכוש בגירושין
כאשר מתבצעת חלוקת נכסים בגירושין ניתן לומר באופן כללי כי אין לגבר זכויות בגירושין יותר מאשר הזכויות של האישה בגירושין.
יש לסייג את הדבר, שכן ישנם מקרים מיוחדים בהם יש זכויות לגבר בגירושין יותר מאשר לאישה.
הסיבה לכך נעוצה, שכן בהתאם להלכה האיש זכאי לקבל את מעשה ידיה (שכר העבודה) של האישה, ואילו האישה אינה זכאית לקבל את מעשה ידיו (שכר העבדה) של האיש.
אלא שבהתאם להלכה כיון שעבדותה של האישה כיום אינו מוגדר כמעש ה ידיה של האישה, הרי שלא ניתן להוציא מהאישה את משכורתה.