חלוקת נכסים בגירושין הינו הליך מורכב שבני הזוג צריכים לעבור בעת הליך הגירושין, מלבד זאת שהם צריכים להתמודד עם המורכבות עם יתר הדברים הקשורים לפירוד המשפחה.
במאמר זה נסביר איך מתגרשים יפה כך שחלוקת הנכסים בגירושין תתבצע באופן קל.
חלוקת נכסים בגירושין בהסכמה
הדרך הטובה ביותר לעשות חלוקת נכסים בגירושין הוא על ידי הגעה להסכמות מלאות כיצד תתבצע חלוקת רכוש בגירושין.
לאחר שבני הזוג מגיעים להסכמות, כל שנותר להם הוא להעלות את ההסכמות על גבי הכתב ולבקש את אישור בית הדין.
לרוב, בתי הדין לא יערימו קשיים על ההסכמות שהגיעו הצדדים, כך שבית הדין יאשר את ההסכם שהגיעו הצדדים.
הסכמות שהצדדים מגיעים על חלוקת הנכסים יכולה להיות בצורה בו כל אחד מבני הזוג נוטל מחצית מכל הזכויות המשותפות, ויכול להיות בכך שכל צד נשאר בזכויותיו וחובותיו הרשומות על שמו.
ככל ומדובר בנישואין קצרים לרוב ההסכמות תהיינה שכל אחד יישאר בזכויותיו וחובותיו, שכן העלות לבדוק את היקף הזכויות והחובות של כל אחד מבני הזוג יהיה גבוה יותר מהתועלת.
לא כן אם המדובר בנישואין ארוכים ובפרט אם ישנם פערי השתכרות בין בני הזוג, הרי שחלוקת הנכסים תעשה באופן שכל אחד מבני הזוג יקבל מחצית מכל הזכויות.
חלוקת נכסים בגירושין שלא בהסכמה
במקרה בו אין הסכמות בין בני הזג על אופן חלוקת הנכסים בגירושין, הרי שככל הנראה לא יהיה מדובר בגירושין בקלות, אלא המדובר יהיה בגירושין מורכבים.
הסיבה לכך שאחד מבני הזוג אינו מבקש לדעת איך להתגרש בקלות יכולה להיות ממספר סיבות:
- אחד מבני הזוג חושב שמגיע לו נכסים בחלוקת הרכוש בגירושין יותר ממה שמגיע לו באמת, ולכן הוא מסרב לקבל את הידיעה כי חלוקת הנכסים תתבצע באופן שונה ממה שהוא חושב.
- מדובר במקרה שאחד מבני הזוג סבור שהוא יודע מה נחשב הוכחת בגידה בהליך גירושין, ולדעתו יש בידו את הראיות הללו אשר יכולות להפליל את בן הזוג הבוגד, כך שהוא סבור שחלוקת נכסים בגירושין תתבצע לטובתו.
- אישה שיודעת מתי אישה מקבלת מזונות אישה מסרבת לחלוק את הכנסים בגירושין מחשש שהדבר ייחשב שהאישה רוצה להתגרש ובכך היא תפסיד את המזונות אישה.

איזה נכסים מחלקים בגירושין
ישנם דברים שבהם חלוקת נכסים בגירושין תתבצע באופן פשוט יחסית, כגון כספים שנמצאים בחשבונות הבנק של אחד מהצדדים, או זכויות בקופות חסכון, כגון קרן השתלמות, ניירות ערך, וכדומה.
אך ישנם זוגות שהחלוקה אצלם הינה מורכבת, כגון זכויות פנסיוניות שנמצאים אצל אחד מבני הזוג כשחלק מהזכויות נצברו לפני מועד הנישואין בהם אין לבן הזוג זכויות וחלק מהזכויות נצברו במהלך הנישואין.
כמו כן ישנם מקרים בהם לאחד מבני הזוג יש עסק כך שיש לחשב את ה"מוניטין העסקי" כלומר מלבד הציוד שנמצא בבית העסק שבני הזוג צריכים לחלוק בו בשווה, הרי שלעסק יש "מוניטין עסקי" כלומר השווי של העסק עם המוניטין שלו.
ישנו דבר נוסף שבני הזוג חלוקים אם ניתן לחלקו והוא "מוניטין אישי" כלומר אחד מבני הזוג למד במוסד אקדמאי ונהיה עורך דין או רופא דגול, האם לבן הזוג מגיע לקבל מחצית מהמוניטין האישי שצבר בן הזוג בתארים האקדמאיים שלו.
יש לציין שבשאלה של חלוקת מוניטין אישי חלוקים בתי הדין הרבניים לבתי המשפט, שכן בעוד שבבתי הדין לרוב לא יחלקו את המוניטין האישי, הרי שבבתי משפט ניתן לחלק את המוניטין האישי.
משכך יש לתת את הדעת האם אתם מעדיפים לעשות גירושין ברבנות או בבית משפט, שכן לשאלה זו ישנה השלכה כלכלית לא פשוטה.
איזה נכסים לא חולקים בגירושין
ישנם מספר דברים אשר ברור שאין לבני הזוג זכות לקבל מחצית מהנכסים השייכים לבן הזוג.
- ירושה – כספים שהתקבלו על ידי אחד מבני הזוג במהלך הנישואין כתוצאה מירושה או צוואה של בן משפחה של בן הזוג, הרי שכספים אלו לא יחולקו, למעט אם בן הזוג שקבל את כספי הירושה יכניס את כספי הירושה לחשבון בנק המשותף.
- מתנות במהלך הנישואין – מתנות שהתקבלו במהלך הנישואין אין בהם חלוקת נכסים בגירושין ובן הזוג שקבל את המתנות הוא יהיה הנהנה היחיד במתנות.
- נכסים מלפני הנישואין – נכסים שבן הזוג הביא עמו לפני הנישואין כגון דירה הרשומה על שם אחד מבני הזוג טרם הנישואין לא יהיה בחלוקת הנכסים.
- הסכם ממון – ככל ובני הזוג ערכו הסכם ממון לאחר הנישואין או לפני הנישואין בו הם הסדירו את חלוקת הנכסים בצורה שונה, הרי שהחלוקה תתבצע בהתאם להסכמתם.
מהו שיתוף ספציפי
במקרה בו לאחד מבני הזוג היה דירה אשר נרשמה על שמו בלבד מלפני הנישואין, ובני הזוג התגוררו בדירה זו במשך מספר שנים וכן השקיעו שיפוצים בדירה מכספם של שני בני הזוג דבר זה נקרא בעולם המשפט "שיתוף ספציפי".
שיתוף ספציפי הוא כוונה לשתף את בן הזוג למרות שהנכס רשום על שמו בלד, כך שכשתתבצע חלוקת נכסים בגירושין, דירה זו תחולק בין בני הזוג.
יש לציין כי למרות שבבתי המשפט אכן יחלקו את הדירה בשווה, אך חלוקת רכוש בגירושין מתבצע בבית הדין הרבני באופן שונה ולדעתם אין לחלק את הדירה למרות שהצדדים התגוררו זמן רב בדירה.