הפרת הסכם גירושין יכולה להיות במספר מישורים כשבכל מישור יש לטפל באופן שונה, במאמר זה נעשה סדר בין האפשרויות העומדות בפניכם להתמודד עם מקרה של הפרה של הסכם הגירושין.
הסכם גירושין מהו
תחילה נסביר מהו בכלל הסכם גירושין, שכן לא כל חתימה של בני הזוג על הסכם ייחשב כהסכם גירושין שיהיה ניתן לאכוף את ההסכם במקרה של הפרת הסכם גירושין.
בכדי שהסכם הגירושין יקבל תוקף ויהיה ניתן לאוכפו יש צורך לקבל אישור להסכם גירושין ברבנות או בבית משפט.
רק לאחר שהערכאה השיפוטית אכן הגיעה למסקנה כי בני הזוג חתמו על ההסכם מרצונם החופשי הם ייתנו להסכם גירושין תוקף.
ככל וההסכם לא הובא בפני הערכאה השיפוטית או שהערכאה השיפוטית התנגדה לתת לה תוקף של פסק דין, הרי שלא ניתן לאכוף את ההסכם.
הפרת הסכם גירושין בסירוב לתת גט
במקרה בו בני הזוג מבקשים להימנע ממצב בו יהיה סרבנות גט בהלכה הם נוהגים לערוך הסכם גירושין בו מוסכם על הצדדים שבמועד הראשון שמזכירות בית הדין הרבני תקבע מועד לסידור גט, הצדדים יופיעו ויביעו את הסכמתם לסידור הגט.
אך מה קורה במקרה בו ישנה הפרת הסכם גירושין כשהבעל מודיע שהוא מסרב לתת גט ואף מצהיר כי הוא אינו חושש מתביעה של פיצויים בסרבנות גט?
במקרה זה בית הדין לא יוכל לחייב את האיש להתגרש רק בגלל שהוא חתם על הסכם הגירושין, כך שלמרות שתהיה עגמת נפש לאישה שחיכתה בכיליון עיניים לסידור הגט, הצדדים ייאלצו לשוב לביתם בלא סידור גט.
הדרך היחידה שהאישה תוכל לבקש מבית הדין לחייב את האיש להתגרש הוא על ידי פתיחת תיק גירושין ברבנות.

הפרת הסדרי ראיה של הסכם גירושין
לרוב בני הזוג יסדירו את הסדרי השהות כחלק מהסכם הגירושין כך שבהסכם הגירושין יהיה מפורט מה הם התנאים של משמורת משותפת, או שמוסכם עליהם כי האם תהיה המשמורנית ואילו לאב יהיה הסדרי שהות.
מצב בו קיימת הפרת הסכם גירושין בהסדרי שהות יכולה להיות בשתי צורות, האחת, בו האם אינה מאפשרת לאב לראות את הקטין ובכך היא פוגעת בהסדרי שהות, והשני, הוא במקרה בו האב אינו מגיע לראות את הילד כפי שנקבע בהסדרי שהות.
ניסיון ניתוק הקשר בין האב לקטין עלול להוביל להכרזה כי מדובר בבן מרדן, הדבר יש בו בכדי להשליך על השאלה כמה מזונות משלמים על הקטין, אך לא רק, במקרים מסוימים האישה עלולה לאבד את חזקת המשמורת של הקטין.
דרך נוספת להתמודד עם מצב שכזה הוא לפנות למשטרת ישראל בתלונה שהאם מחזיקה את הקטין בניגוד להסכם שקיבל תוקף פסק דין. ככל והמקרה יחזור על עצמו שוב ושוב תישקל אפשרות של הגשת כתב אישום כנגד האם בגין חטיפת הקטין.
ככל והאב הוא שמסרב לפגוש את הקטין, כך שהאם נאלצת לשהות עם הקטין במשך הזמן בו הקטין היה צריך להיות אצל האב בהתאם להסכם הגירושין, האישה תוכל להגיש בקשה להגדלת מזונות, שכן האם צריכה להאכיל את הקטין בזמן שעל האב להאכיל את הקטין.
הפרת הסכם גירושין בעניין מזונות
השאלה כמה עולה דמי מזונות לאישה הינה אחת מהדברים שמקשים על בני הזוג להגיע להסכמות מלאות, שכן האם תטען כי הוצאות הקטין הינו גבוה, ואילו האב יטען כי עליו לשלם דמי מזונות מינימליים.
במקרים רבים בני הזוג אינם מגיעים להסכמות בנושא זה כשהם מותירים לבית הדין הרבני את ההחלטה על גובה דמי המזונות, אך במקרים לא מעטים בני הזוג שמבקשים לדעת איך מתגרשים בקלות, מצליחים להתעלות מעל עצמם ולהגיע להסכמות.
אלא שבמקים מסויימים האיש מחליט על דעת עצמו להפר את הסכם הגירושין כשהוא נמנע מלשלם את תשלום המזונות עליו הוא התחייב בהסכם הגירושין.
מדובר בתופעה קשה ומוכרת, כשהסיבה לכך היא שהאיש מצא טוען רבני זול שנתן לו עצות אחיתופל להימנע מתשלום מזונות.
במקרה זה על האישה לפתוח תיק בהוצאה לפועל כנגד האיש שאינו משלם מזונות, ולאחר שלאיש תינתן זכות תגובה לכך שהוא אינו פורע את המזונות, תוכל האישה לנקוט כנגד האיש סנקציות קשות עד כדי מאסר.
אפשרות נוספת עומדת לאישה והיא הגשת בקשה במוסד לביטוח לאומי שהם ישלמו את דמי המזונות שהאיש התחייב לאישה, ואת הפירעון ישלם האיש לביטוח לאומי.
יש לציין כי הגשת בקשה מהביטוח הלאומי כרוכה בדברים נוספים שראוי להתייעץ עם הביטוח הלאומי האם יש בידכם את האפשרות להגיש בקשה זו.
הפרת הסכם גירושין בהסדרי רכוש
חלוקת הרכוש בין בני הזוג יכולה להתבצע בין על ידי החלטה שיפוטית ובין על ידי הסכמת שני הצדדים, אך מה עושים במקרה בו מתבצעת הפרה של התחייבות כספית במסגרת הסכם הגירושין על ידי אחד מבני הזוג.
ככל והמדובר בהפרת ההסכם על ידי כך שאחד מבני הזוג אינו משלם תשלום אותו התחייב בהסכם, הרי שניתן לפנות להוצאה לפועל כנגד המפר את ההסכם.
בניגוד להפרת הסכם בתשלום מזונות שניתן להטיל סנקציות כנגד האיש עד כדי מאסר, הרי שבתביעה על הפרת התחייבות כספית של אחד מבני הזוג לא ניתן להטיל סנקציה חמורה שכזו, רק סנקציות נמוכות יותר כגון צו עיכוב יציאה מהארץ.
דבר נוסף שיש לקחת בחשבון והוא שבעוד שהפרה של תשלום מזונות האיש לא יוכל להכריז על עצמו כפושט רגל, הרי שבתביעה רכושית המפר את ההסכם יוכל להכריז על פשיטת רגל.