הפרת הסדרי ראיה יכולה להיות בין על ידי המשמורן בכך שהוא לא מאפשר את הסדרי הראיה כפי שקבע בית המשפט, וכן על ידי ההורה שאינו משמורן בכך שהוא אינו מגיע להסדרי השהות שנקבע.
בכל מקרה של הפרת הסדרי שהות יש לטפל באופן שונה ובמאמר זה נעשה לכם סדר בדברים.
מה נחשב הפרת הסדרי שהות
טעות נפוצה בקרב בני זוגות שסבורים כי אם הסדרי השהות אינם מתבצעים לפי רצונם הם כבר אינם יודעים מה עושים כשיש ניכור הורי.
אך צריך לדעת כי הפרה של הסדרי שהות היא רק לאחר שניתנה החלטה על ידי בית הדין הרבני או בית המשפט למשפחה שקבעו את הסדרי השהות ואחד מההורים מפר את הסדרי השהות.
החלטה של הערכאה השיפוטית על משמורת ילדים והסדרי השהות תעשה בשיקול דעת לאחר קבלת תסקיר של פקידת הסעד בו יפורט ההמלצות של גורמי המקצוע.
הפרת הסדרי שהות על ידי המשמורן
הפרת הסדרי ראיה על ידי המשמורן בכך שהוא אינו מאפשר את הסדרי הראיה שנקבעו בהחלטת בית הדין יכולה להיות ממספר סיבות.
הסיבה הראשונה היא בגלל שמדובר בבן מרדן שהבן מסרב לפגוש את ההורה השני כשאין לכך כל סיבה מוצדקת, מדובר בתופעה קשה ועצובה, שכן אין ספק שלילד נגרם נזק קשה.
סיבה נוספת לכך נעוצה בכך שהמשמורן מנסה לעשות ניכור הורי כנגד ההורה השני, כך שלטעמו הפרה של הסדרי השהות יכולה לתרום לניכור הורי.
במקרה זה המשמורן עלול להפסיד את דמי המזונות ילדים, כך שייתכן ולא יהיה חיוב מזונות כלל וייתכן כי דמי המזונות יהיו דמי מזונות מינימליים.
במקרה קיצוני בו יתברר כי המשמורן אינו יודע איך להתגרש בלי לפגוע בילדים וכי הוא באופן עקבי מפר את הסדרי השהות במטרה לחבל בקשר של הילד עם ההורה השני, בית הדין הרבני או בית המשפט עלול להוציא את הילד ממשמורתו של הורה זה ולהעבירו להורה אחר.

הפרת הסדרי ראיה על ידי ההורה שאינו משמורן
ישנם מקרים בהם דווקא המשמורן הוא שמבקש את הקשר של הילד עם ההורה שזכאי להסדרי שהות, אבל דווקא הורה זה הוא שפוגע בהסדרי ראיה.
פגיעה זו מתבטא בכך שבזמנים בהם הוא צריך לקחת את הילד, משתמט ההורה לקחת את הילד בתירוצים שונים.
הפגיעה בהפרת הסדרי ראיה מלבד הנזק שנגרם לילד בניתוק הקשר עם ההורה, הרי שהדבר פוגע בהורה המשמורן שנאלץ לשבש את תוכניותיו לאחר שההורה השני אינו מגיע לפגוש את הילד.
ככל ואכן קיים הפרת הסדרי ראיה באופן ממושך יש להגיש בקשה בבית הדין לחייב את ההורה להתייצב במועדים שנקבעו.
הפרת הסדרי השהות עלולה לגרום נזק כלכלי כבד להורה המפר, כך שלדוגמה על כל הפרה של הסדרי השהות יאלץ לשלם המפר את הסדרי הראיה להורה המשמורן קנס כספי.
הבדל בין הפרה של האב להפרה של האם
בעקרון אין הבדל אם המפר את הסדרי הראיה הינו האב או האם, כך שבכל מקרה הסנקציות שיופעלו כנגד המפר את הסדרי הראיה תהיה באופן שווה.
אלא שלרוב האם הינה המשמורנית ואילו האב זכאי להסדרי שהות, אך בהחלט במקרים בהם התמלאו התנאים של משמורת משותפת בהם שני ההורים הינם משמורנים באופן שווה בשווה, הרי שההפרה של הסדרי הראיה יכולה להיות על ידי האב כמו על ידי האם.
תלונה במשטרה פתרון להפרת הסדרי ראיה
במקרים מסוימים ניתן לבחון אפשרות של הגשת תלונה במשטרה כנגד הפרת הסדרי ראיה לאחר שההורה המשמורן אינו מאפשר את הסדרי הראיה, או במקרים בהם ההורה שאינו משמורן מסרב להחזיר את הילד.
הפרה שכזו עלולה להיחשב כ"חטיפה" שכן בהתאם להחלטה שיפוטית הרי שהילד צריך להיות אצל ההורה השני, כך שאי הבאת /החזרת הילד להורה המתאים נחשב כ"חטיפה".
אכן לא ניתן להתעלם כי המשטרה לא תמהר לפתוח בחקירה פלילית כנגד ההורה למעט מקרה בו מדובר על הפרה ממושכת ובפרט במקרה בו קיים חשש לטובתו של הילד.
ככלל המלצתי לפנות לבית הדין או לבית המשפט בתביעה כנגד ההפרה של הסדרי ראיה ולא לפנות למשטרת ישראל, למעט במקרים חריגים שנחוץ באופן דחוף הטיפול בהפרה של הסדרי שהות שאין כל מנוס מאשר פתיחת תיק פלילי.
טוען רבני מונע הפרת הסדרי ראיה
לא פעם אנו נתקלים במשרדינו מקרים בהם העורך דין שייצג את בני הזוג התנהל בצורה כושלת שכזו, שאין כל סיבה שלא תהיה המשך של הפרת הסדרי שהות.
עורכי דין שאינם מודעים לדין העברי ולהשלכות ההלכתיות של הפרת הסדרי ראיה נאלצים לוותר ולהפסיד בקרב.
ככל וגם אתם חשים את התחושה הזו כדאי שתכירו מה זה טוען רבני, כיון שלאחר שתדעו כי טוען רבני הוא בדיוק מי שמתאים עבורכם לטפל בפגיעה של הפרות הסדרי שהות, תראו כי הדברים מתחילים להשתנות לטובה.
משרד טוען רבני יהודה אבלס ישמח לפעול עבורכם למגר את התופעה של הפרות הסדרי ראיה.