מזונות אישה היא זכות שהאישה זכאית לקבל מהבעל כל זמן שהם נשואים, אך חשוב לשים לב לתנאים נוספים שעל האישה לעמוד בהם בכדי לקבל את המזונות אישה.
מזונות אישה מול מזונות ילדים
כבר בתחילת המאמר חשוב לשים לב שקיימים שני סוגים שונים של תביעת מזונות, האחת מזונות אישה והשניה מזונות ילדים.
מזונות אישה אינה קשורה כלל האם יש לבני הזוג ילדים משותפים או שאין להם ילדים משותפים, כך שבכל מקרה האישה תהיה זכאית למזונות אישה.
לעומת זאת בתביעת מזונות ילדים קיימת השפעה ישירה למספר הילדים שיש לבני הזוג, שכן ברור שאינו דומה כמה מזונות משלמים עבור ילד אחד למקרה בו יש מספר ילדים.
כמו כן לגיל הילדים ישנה השפעה ישירה על גובה מזונות הילדים, שכן תשלום מדור ומזונות אינם משולמים לעד, כשהדבר נבחן בכל מקרה לגופו עד איזה גיל משלמים מדור ומזונות.
מאידך, מזונות ילדים משולמים גם במקרה בו בני הזוג מבקשים לבצע הליך גירושין בהסכמה, לעומת זאת במקרה זה האישה לא תהיה זכאית למזונות אישה.
כמה משלמים למזונות אישה?
הבדל נוסף קיים בין תביעת מזונות ילדים לתביעה של מזונות אישה בשאלה כמה משלמים מזונות שכן בעוד שבתביעת מזונות אישה, הבעל חייב לפרנס את האישה בהתאם לרמת המחייה שהורגלו הצדדים, הרי שבתביעת מזונות ילדים, לפעמים האב ישלם דמי מזונות מינימליים.
הסיבה לשוני נעוץ בכך, שהחובה לפרנס את האישה מוגדר בהלכה "עולה עמו ואינה יורדת", כלומר האישה בנישואיה עולה ברמת המחייה לרמת המחייה שהאיש רגיל בה, ואינה יורדת לרמת מחייה נמוכה ממה שהורגלה טרם הנישואין.
תשלום מזונות אישה בדומה למזונות ילדים כולל בתוכו מרכיב של תשלום מדור, כך שמוטלת על הבעל חובה לספק מדור נאות לאישה.
מתי האישה אינה זכאית למזונות אישה?
זכאות האישה למזונות אישה מותנה בשני תנאים עיקריים, האחד שלאישה אין אפשרות כלכלית להתקיים למחייתה בלא סיוע של הבעל, ולכן במקרה בו האישה מתפרנסת בשכר נאה אשר יש בו בכדי לכלכל את האישה, הרי שהבעל לא ישלם מזונות אישה.
התנאי השני, שהאישה נשואה לבעלה והיא אינה מורדת בבעל, שכן ככל והצדדים התגרשו מכל סיבה שהיא, או שמדובר באישה מורדת, הרי שהאישה לא תהיה זכאית לקבל מזונות אישה.
יחד עם זאת כשהבעל אשם בפירוק התא המשפחתי כגון שמדובר בגירושין עקב בגידה של הבעל, הרי שלמרות שהאישה רוצה להתגרש הרי היא זכאית למזונות אישה.
אך בכדי למנוע ספיקות מעדיפות נשים רבות שלא להגיש תביעת גירושין, אלא להיפך הן מבקשות לטעון כביכול שהן רוצות שלום בית, במטרה שהאישה לא תוכרז כאישה מורדת.
מדור ספציפי זכות מכוח מזונות אישה
לא פעם אנו נתקלים במקרה בו הבעל פותח תיק לחלוקת רכוש בבית משפט למרות שבבית הדין הרבני מתנהלת תביעת מזונות אישה.
במקרה זה על אף שבית המשפט יכריע כי יש לבצע פירוק שיתוף בדירת המגורים כחלק מההליך הרכושי שנידון בבית המשפט, האישה תהיה זכאית להגיש תביעה ל"מדור ספציפי".
מדור ספיציפי הינו צו שבית הדין נותן בו הוא מורה כי אסור למי מהצדדים לבצע שינוי בדירת המגורים, כך שהאיש אינו יכול למכור את הנכס.
זכאות האישה לקבלת הצו הינה חלק מזכויות האישה בגירושין, שהאישה זכאית להמשיך ולהתגורר בדירה בה היא הורגלה בכל משך הנישואין.
חשוב לציין כי זכות האישה לקבל מדור ספציפי אינה מותנית בכך שאין בידה של האישה להתפרנס בכבוד, שכן בכל מקרה האישה זכאית למדור ספציפי, למעט מקרה בו האישה התגרשה או שהיא הוכרזה כמורדת.
תביעת מזונות אישה ברבנות או בבית משפט?
האישה רשאית להגיש את תביעתה למזונות אישה הן בבית הדין הרבני והן בבית משפט, הגשת התביעה למזונות אישה אינה צריכה להיות מלווה בתביעה נוספת, אלא כל מה שצריך להביא לפתיחת תיק ברבנות זה בקשה למזונות אישה ותעודת זהות.
לעומת זאת ככל והאיש ירצה שבית הדין הרבני יידון בתביעת מזונות אישה, אין הוא רשאי להגיש תביעת מזונות אישה לבד, אלא עליו להגיש את תביעת מזונות אישה בכרוך לתביעת הגירושין, כך שאם הבעל אינו רוצה להתגרש אין הוא יכול לפתוח תיק מזונות אישה ברבנות.
בכל מקרה, בין הבעל ובין האישה יכולים להגיש תביעת מזונות אישה לבית המשפט למשפחה כתביעה עצמאית בלא כל קשר לתביעת הגירושין.
מה עושים שהבעל לא משלם מזונות לאישה?
מה עושים במקרה בו בית הדין הרבני חייב את הבעל לתת מזונות אישה והבעל אינו משלם את דמי המזונות שנפסקו בבית הדין הרבני?
ניתן לגבות את החוב בשני אפשריות, אפשרות הראשונה היא לפתוח תיק בהוצאה לפועל כנגד הבעל, כשבהוצאה לפועל יטילו סנקציות כנגד הבעל.
אפשרות נוספת היא פנייה לביטוח לאומי בבקשה שהם ישלמו את מה שנפסק לטובתכן בבית הדין הרבני, והביטוח הלאומי ייגבה את החוב מהבעל.
אפשרות זה הינה עדיפה על פני האפשרות הראשונה, שכן אתן לא צריכות "להסתבך" עם ההוצאה לפועל והכסף עובר לרשותכם בלא כל בעיה.
אלא שבכדי שהביטוח הלאומי ישלם את דמי המזונות יש לעמוד בקריטריונים שנקבעו בחוק, כשלשם כך מומלץ לברר את זכויותיכם במוסד לביטוח לאומי.