מה עושים כשיש ניכור הורי?

מה עושים כשיש ניכור הורי?

ניכור הורי הינה תופעה קשה בו הילד אינו מכיר באחד מהוריו, מדובר בתופעה קשה אשר הנזק שעלול להגרם להורה וליד הינו נזק בלתי הפיך, אך האם ניתן למנוע את תופעת הניכור ההורי או שעלינו להשלים עם כך.

מה זה ניכור הורי?

לפני שנצלול לעומק העניין של הפתרונות לניכור הורי (parental alienation), עלינו לדעת מה היא ניכור הורי? כיצד נוכל לאבחן שאכן מדובר בניכור ?

הניכור ההורי קיים במספר דרגות שונות אשר חמורים בעוצמתם, יש מקרים בהם הילד מתעלם התעלמות מוחלטת מאחד ההורים, במקרה זה הוא אינו מסכים להיפגש עם ההורה ובמקרה קיצון הוא אינו מעונין לשוחח שיחה טלפונית עם ההורה.

אך לא בכל מקרה מדובר בניכור הורי חמור שכזה, לפעמים מדובר בניכור הורי בעוצמה נמוכה, כגון שהילד אינו מכבד את אחד ההורים, הוראות של הורה זה אינם משפיעים מאומה על המשך מעשיו של הילד.

בכל מקרה מדובר בתופעה המקשה מאוד על ההורה שהשקיע רבות בילד, ולאחר הגירושין הוא מוצא את הילד בוגד בו.

למה יש ניכור הורי?

הסיבות לניכור הם לרוב עקב המרדה של הורה אחד כנגד האחר, הילד ששומע "שטיפות מוח" כנגד ההורה השני נוטה בסופו של יום לקבל את הדברים.

ההורה שמנכר את ההורה השני עושה זאת מתוך מטרה ברורה להפריד בין ההורה לבין הילד, כשבין השיקולים לכך ניתן למנות מספר סיבות:

  • חשש שיתקיימו התנאים של משמורת משותפת, כשבכך שהוא ינכר את ההורה השני, הרי אפשרות שכזו תרד מהפרק.
  • לפעמים השיקול הוא בכלל כלכלי כגון שהאם אינה יודעת מתי לא משלמים מדור כשהילד לן בבית האב בחלק מהימים במהלך השבוע.
  • לפעמים השיקול העומד מאחורי הניכור הורי הוא המחשבה של האם כי הורות משותפת וטובת הילד אינם הולכים יחד, רק שהיא שוכחת שהנזק שנגרם לילדים הינו חמור שבעתיים.

מה עושים כשיש ניכור הורי?

ככל ועולה חשש שההורה האחר מנסה לעשות ניכור הורי יש לטפל בתופעה בהקדם האפשרי כשעדיין מדובר בבעיה קלה, שכן ככל והניכור ההורי יחמיר, הרי שהדרך לפתור את התופעה הינה קשה שבעתיים בין כתלי בתי המשפט.

הדבר הראשון שאני ממליץ לפונים למשרדנו הוא לברר היטב מהי הסיבה לניכור ההורי בכדי לנסות ולהגיע להסכמות מלאות.

ככל ואכן הצלחתם להגיע להסכמות ניתן לעשות הסכם גירושין ללא עורך דין אך בהחלט מומלץ להתייעץ עם טוען רבני מוסמך.

ככל והעומד מאחורי התופעה הקשה של ניכור הורי הוא השאלה עד מתי משלמים מדור, או כמה מזונות משלמים, הרי שיש להסדיר את נושא המזונות, ובכך הדבר יכול להשפיע על הפסקת ניכור ההורי.

אמנם במקרים קשים כשהמטרה של ההורה הוא "לנקום" או "לסחוט" מההורה האחר הרי שאין מנוס מאשר להילחם בכל הכוח כנגד תופעה זו.

הגשת תביעת ניכור הורי

לאחר שהגעתם למסקנה כי ההורה השני דבק במטרה לנכר את ההורה הראשון מבן הזוג, הרי שיש לפתוח תיק מתאים בבית הדין הרבני או בבית המשפט למשפחה בתביעה לניכור הורי.

לא רבים יודעים איך להתגרש מבלי להישבר בדרך, ולכן לאחר שהם רואים שמדובר במאבק קשה הינם נשברים ובכך למעשה הם מפסידים את ילדיהם.

המלצתי במקרים אלו לפנות לטוען רבני מוסמך שיסייע לכם בהגשת תביעה מפורטת ומנומקת.

כתב התביעה חייב לכלול מה הם התופעות שנגרמות עקב הניכור ההורי ומה הסעד אותו אתם מבקשים מבית הדין הרבני או מבית המשפט למשפחה.

ככל והתביעה תהיה מפורטת ומנומקת ומלווה בתיעוד מהימן הרי שהסיכויים שיכריזו על ההורה השני שהינו מנכר הורי גדלים שבעתיים.

לאחר הגשת התביעה, בית הדין יזמן את הצדדים וישמע את טענות ההורים, ככל ובית הדין אכן ישתכנע כי קיים חשש לניכור הורי, הרי שהוא ימנה פקידת סעד בכדי לבחון את הדברים בצורה מקצועית.

מה עושים כשיש ניכור הורי?

הסעדים של הניכור ההורי

ככל והוכחתם ללבית המשפט לענייני משפחה כי קיים ניכור הורי הרי שניתן להגיש מספר סעדים כנגד ההורה השני:

  • תביעת נזיקין, ניתן להגיש כנגד ההורה המנכר תביעת נזיקין על הנזק הרב שנגרם להורה ולילד, בגין תביעה זו עלול ההורה המנכר לשלם סכומים גבוהים מאוד.
  • הוצאת הילד ממשמורת ההורה המנכר, ניתן לבקש להוציא את הילד מחזקת ההורה המנכר, אף שמדובר בצעד דרסטי וקשה, אך במקרים בהם בית הדין משתכנע כי זה הפתרון היחיד, הרי שהוא לא יהסס לעשות זאת.
  • הסדרי שהות רק במרכז קשר, במקרים בהם עולה חשש כי ההורה הזכאי להסדרי שהות הוא שעושה את הניכור ההורי, הרי שהוא עלול לראות את הילד רק תחת פיקוח של מרכז קשר, בכדי לוודאות שהוא אינו ממשיך במעשיו.

טוען רבני נלחם בניכור הורי

משרדינו דוגל כי יש לראות בראש ובראשונה את טובת הילד, ולכן ככל ועולה חשש של ניכור הורי, הרי שמשרדינו נלחם בתופעה בצורה הקשה ביותר.

מניסיוני אוכל לומר לכם כי אף שמדובר במלחמה קשה, אך בהחלט ניתן לראות את התוצאות, כך שבמקרה בו האם עשתה ניכור הורי קשה כנגד האב, משרדינו נלחם עד שהילד הוצא מחזקת האם.

בכל מקרה של התלבטות אתם מוזמנים לפנות וליצור קשר עם משרדינו.

ליצירת קשר עם יהודה אבלס, נא למלא פרטים או לחייג: 073-3745068
יהודה אבלס

יהודה אבלס

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

הרב יהודה אבלס טוען רבני

יהודה אבלס – טוען רבני מוסמך

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

ידיעתו הרחבה גם בתפיסת העולם התורנית המדריכה את הדיינים תאפשר לו לייצג אותך בצורה המיטבית.

השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים נוספים:
או חייגו עכשיו:

אולי תרצו לקרוא גם את:

תביעת כתובה

תביעת כתובה לאחר גירושין

תביעת כתובה לאחר גירושין הינו הליך בו האישה אינה מוותרת על הכתובה שהבעל התחייב לאישה במעמד החופה, כשהצדדים הסכימו שתביעת הכתובה תידון רק לאחר הגירושין.

קרא עוד »
הסכם ממון לאחר נישואין

הסכם ממון לאחר נישואין

הסכם ממון לאחר נישואין זהה בעיקרו להסכם ממון שלפני הנישואין, כשהמטרה בשניהם הוא להסדיר את חלוקת הרכוש בין בני הזוג במקרה וחלילה הנישואין לא יצלח.

קרא עוד »
ניכור הורי וביטול מזונות

ניכור הורי וביטול מזונות

ניכור הורי וביטול מזונות הינן שני תביעות נפרדות, אך לרוב אנו נראה כי לתביעת ניכור הורי תהיה מלווה תביעת ביטול מזונות, אך צריך לדעת כי

קרא עוד »
דילוג לתוכן