רבים מבני הזוגות חושבים כי הורות משותפת וטובת הילד הינו דבר שבכל מקרה הולך ביחד, כך שלדעתם טובת הילד מחייבת הורות משותפת, אך האם באמת מדובר בתאוריה נכונה, או שמא אין זה אלא עוד גימיק שנפוץ לאחרונה.
הורות משותפת מה כולל?
הורות משותפת הינו הסדר בו בני הזוג מסדירים את הסדרי השהות של הילדים באופן שווה בשווה, כך שהמשמורת ילדים אינה לאם בלבד, אלא האב והאם הינם משמורנים שווים בכך שהם מקיימים הסדרי שהות שווים.
הסדר של הורות משותפת יכול להתבצע רק במקרה בו בני הזוג מתגוררים בסמיכות אחד לשני, שכן לא יעלה על הדעת שהילד יצטרך לנסוע מרחק רב בתדירות גבוהה.
כמו כן הורות משותפת לרוב יהיה במקרה בו בני הזוג מבצעים הליך גירושין בהסכמה, שכן ככל והמדובר יהיה בהליך גירושין מסורבל, הרי שהסיכוי שיהיה הורות משותפת וטובת הילד לא תיפגע בכך הינה שואפת לאפס.
ככל ואתם רוצים שתהיה הורות משותפת וטובת הילד היא שדורשת הסדר זה, המלצתי לשקול היטב בתחילת ההליך איך להתגרש בלי לפגוע בילדים, שכן ככל ותהיה פגיעה שכזו, הרי שהסדר זה לא יתאפשר.
מתי הורות משותפת וטובת הילד לא תיפגע?
לאחרונה יותר ויותר אבות מבקשים שתהיה הורות משותפת כשלטענתם טובת הילד היא שמחייבת הסדר זה.
אכן ניתן לומר כי ברוב המקרים משמורת משותפת משפיעה על טובת הילד, אך לשם כך יש לעשות מאמצים משני בני הזוג.
כחלק ממאמצים של בני הזוג להורות משותפת על בני הזוג לדעת לכבד את בן/ת הזוג השני וכמובן שלא לדבר סרה אחד כנגד השני בנוכחות הילד.
רק במקרה בו בני הזוג אכן דואגים לטובת הילד, הורות משותפת וטובת הילד ילכו יחד.

מתי הורות משותפת תפגע בטובת הילד?
לא בכל מקרה בקשת האב שיהיה הורות משותפת וטובת הילד מגיעים משיקול זה, כשלצערנו אנו נתקלים במקרים בו בקשת האב למשמורת משותפת הינו בגין לשלם דמי מזונות מינימליים.
האב שיודע היטב כי הוא אינו יכול לגדל את הילד במחצית מהשבוע, מגיש תביעה שתהיה הורות משותפת וטובת הילד אינה מעניינת אותו כלל, רק כיון שככל ותהיה משמורת משותפת מזונות הילדים יהיה בסכום נמוך.
במקרה זה כמובן אין לאפשר שתהיה הורות משותפת וטובת הילד תיפגע רק בגלל שהאב מנסה להפעיל לחץ פסול.
כמו כן חשוב לציין כי אף שקיימים הרבה מעלות במשמורת משותפת, אך לא ניתן להתעלם מכך שהורות משותפת לפעמים פוגעת בטובת הילד בגלל החסרונות של משמורת משותפת.
לכן לפני שאתם ממהרים לקבוע שהורות משותפת תואמת את טובת הילד כדאי שתשקלו את הדברים במתינות.
הורות משותפת וטובת הילד כיצד מתבצע?
במקרה בו האב מעלה את דרישתו להורות משותפת ואילו האם מתנגדת בנימוק שהדבר יכול להיות פגיעה בטובת הילד, בית הדין ידרוש מפקידת הסעד לתת תסקיר מה היא טובת הילד.
פקידת הסעד תבקר את האב והאם בביתם ותראה את האינטרקציה שיש בין הילדים להורים, בנוסף היא תשוחח עם המורים בבית הספר של הילד בכדי לבחון מה היא באמת טובת הילד.
לאחר שפקידת הסעד תקבל אינדיקציה ראשונית מה היא טובת הילד, תגיש לבית הדין תסקיר בו היא תפרט את המלצתה האם טובת הילד הינה הורות משותפת או שמא טובת הילד היא שהאם תהיה המשמורנית.
בהתאם להמלצתה, בית הדין הרבני יורה האם דרישת האב שתהיה הורות משותפת וטובת הילד אכן תואמים או שמא טובת הילד שלא תהיה הורות משותפת.
חשוב לציין כי בית הדין הרבני מוסמך לקבוע בניגוד להמלצותיה של פקידת הסעד, כך שלמרות שפקידת הסעד המליצה על הורות משותפת, בית הדין הרבני יורה שלא תהיה הורות משותפת.
המגמה לאחרונה של הורות משותפת וטובת הילד
אין אפשרות להתעלם מכך שלאחרונה בתי המשפט נוטים יותר ויותר לאמץ את דרישת האב להורות משותפת.
הסיבה לכך שבתי המשפט מאמצים את דרישת האב אינה בהכרח בגלל שזה הוא אכן טובתו של הילד, אלא משום העיקרון של "שוויון" עקרון זה מחייב שהאב והאם יהיו זכאים לשוויון מלא בכל הקשור להסדרי השהות.
חשוב לציין כי בהתאם לפסיקה גם במקרה בו בית המשפט לא ייעתר לבקשת האב שתהיה הורות משותפת, הרי שהאפוטרופסות על הילד תהיה באופן שוויוני.
כך למשך השאלה על זהות מקום מוסד הלימודים, או טיפול רפואי תהיה מסורה לאב ולאם באופן שוויוני.
אלו נושאים אינם משפעים על הורות משותפת
השיקול המנחה האם תהיה הסדרי שהות שווים הוא מה היא טובת הילד, השיקול כי האב הינו סרבן גט בהלכה לא ישפיע כהוא זה על השיקול האם יש להסדיר הסדרי שהות שווים אם לאו.
כמו כן לעובדה שהגירושין בעקבות בגידה של הבעל אף לה אין כל השפעה לשאלה האם הורות משותפת הינו ההסדר הטוב ביותר עבור הילדים או שמא דווקא משמורנות האם היא הטובה.