תביעת מזונות רטרואקטיבי מוגשת על ידי האם בה היא דורשת מהאב לשלם את תשלום דמי המזונות שלא שולמו במשך תקופה ארוכה.
לרוב תביעה זו תהיה לאחר שבית הדין הרבני יקבע כמה משלמים מזונות עבור כל ילד החל ממתן ההחלטה, כשתטען האם כי לא די בכך שהאב מחויב בתשלום מזונות ממתן ההחלטה, אלא עליו לשלם את מזונות הילדים החל מהיום שהוא הפסיק לשלם עבור הילדים.
על פניו מדובר בתביעת מזונות הוגנת אשר אין ספק כי האם אכן זכאית לקבל את דמי המזונות שלא שולמו על ידי האב במשך כל התקופה.
אלא שמדובר רק בדבר "לכאורה" שכן בהתאם להלכה ככל והאם לא תבעה מזונות במשך כל התקופה, אנו מפרשים את שתיקתה כהסכמה ומחילה על תביעת מזונות, כך שאין אפשרות להגיש תביעת מזונות רטרואקטיבית.
מתי ניתן להגיש תביעת מזונות רטרואקטיבית?
ניתן להגיש תביעה מזונות רטרואקטיבית במקרה בו לא התאפשר לאם להגיש תביעת מזונות ילדים, כגון בזמן בו הצדדים היו בהליך ליישוב סכסוך.

מקרה נוסף ומעניין שניתן להגיש תביעת מזונות רטרואקטיבית ניתן ללמוד מהמקרה הבא:
בני זוג ערכו הסכם ממון לפני הנישואין כשבהסכם הוסדרו מספר נושאים כגון איך עורכים חלוקת רכוש בגירושין עם ילדים, וכן הסכמת הצדדים שהאישה תישא במחצית מעלות המשכנתא של דירת הצדדים.
למעשה בכל שנות הנישואין האישה לא שילמה את המשכנתא, כשהעלות של המשכנתא נפלה על הבעל בלבד, כשרק לאחר שבני הזוג התגרשו נזכר האיש לתבוע את תשלום המשכנתא ששילם בכל שנות הנישואין.
בית המשפט הורה כי האיש צודק ועל האישה לשלם לאיש מחצית תשלומי המשכנתא כשהמדובר היה בסכומים גבוהים של עשרות אלפי שקלים.
משרדינו הגיש תביעת מזונות אישה רטרואקטיבי על כל התקופה שהצדדים היו נשואים כשתשלום המשכנתא הינו חלק מתשלום מזונות שהאיש חייב.
בית הדין הרבני קיבל את התביעה כשהוא מורה שלא ניתן לומר שהאישה מחלה על דמי המזונות, שכן האישה לא הגישה את תביעת מזונות אישה לאור העובדה שהבעל שילם את המשכנתא, אך לאחר שהבעל "נזכר" לדרוש את תשלום המשכנתא, עומדת לאישה זכות להגיש תביעת מזונות רטרואקטיבית.
מה כולל תביעת מזונות רטרואקטיבית?
תביעת מזונות רטרואקטיבית יכולה להיות בגין תביעת מזונות אישה ויכולה להיות בגין תביעת מזונות ילדים.
אלא שישנו הבדל בין תביעת מזונות אישה למזונות ילדים, שכן בעוד תביעת מזונות אישה ניתן רק במקרה בו האישה נשואה לבעל וכי היא לא הוכרזה כאישה מורדת, לא כן מזונות ילדים האב חייב במזונות הילד בלא שתהיה כל השפעה האם בני הזוג נשואים או אינם נשואים.
אך לגבי תביעת מזונות רטרואקטיבי אין השפעה אם מדובר בתביעת מזונות אישה או שמדובר בתביעת מזונות ילדים, כאשר בין כך ובין כך לרוב לא יהיה ניתן לחייב עבור מזונות רטרואקטיביים.
ביטול מזונות רטרואקטיבי – מתי?
עד כה עסקנו בשאלה האם ניתן להגיש תביעת מזונות רטרואקטיבית, אך לפעמים השאלה היא האם ניתן לבטל חיוב מזונות באופן רטרואקטיבי.
לא פעם אנו נתקלים במקרה בו האישה מגישה תביעת מזונות אישה כשהיא טוענת שאין לה מה לאכול, ובית הדין הרבני נעתר לבקשת האישה כסעד דחוף ומורה כי בינתיים האיש ישלם לאישה מזונות אישה עד לבירור תביעתה.
לאחר שבית הדין דן בתביעת האישה נמצא כי האישה אינה זכאית למזונות אישה בגלל שהאישה הודיע לכולם אני רוצה להתגרש.
האיש מגיש תביעה לבית הדין להורות כי האישה תחזיר את כל תשלום המזונות אישה ששולמו על ידו בטעות.
מקרה זה הינו המקרה הקלאסי בו מוגשת תביעת ביטול מזונות אישה רטרואקטיבי.
ביטול מזונות רטרואקטיבי לא תמיד
תביעת ביטול מזונות רטרואקטיבית משתנה בין מקרה בו בית הדין קובע בוודאות כי האישה אינה זכאית למזונות אישה לבין מקרה בו לבית הדין ישנו ספק האם האישה זכאית למזונות אישה, ומכוח הספק הוא לא מחייב את האיש.
במקרה בו בית הדין קובע בוודאות כי האישה אינה זכאית למזונות אישה הרי שהאישה תחזיר את תשלום המזונות ששולמו, לא כן במקרה בו אין וודאות האם האישה זכאית למזונות אישה, הרי שהאישה לא תחזיר את אשר שולם.
כלל זה אינו מדויק ואחיד בכל המקרים, שכן תתכן אפשרות בו האישה לא תהיה זכאית לקבל מזנות מחמת הספק ובכל זאת האישה תחזיר את דמי המזונות ששולמו בטעות.
תביעת מזונות רטרואקטיבית רק על ידי טוען רבני
כפי שנוכחתם לקרוא הרי שתביעת מזונות רטרואקטיבית הינו דבר מורכב, אשר ברוב המקרים תביעה זו לא תתקבל.
לכן המלצתי לפני שהנכם מגישים תביעת מזונות אישה או ילדים רטרואקטיבית לפנות לטוען רבני שבקיא היטב בדין העברי בכדי שהוא יוכל לאמוד את הסיכוי להצלחתכם.
חשוב מאוד לא להתפתות ולפנות לטוען רבני לדיני ממונות, אשר מטבע הדברים הוא אינו יודע את הדין העברי, אלא לפנות אך ורק לטוען רבני לגירושין.