גירושין ברבנות או בבית משפט? מי יקבע היכן יהיו הגירושין?
בכדי שהדברים יהיו ברורים יש צורך להקדים מספר דברים כשלאחר מיכן תיעלם השאלה האם עושים גירושין ברבנות או בבית משפט אזרחי.
טקס הגירושין רק ברבנות
יהודים שנישאו כדת משה וישראל והינם אזרחי מדינת ישראל יכולים לערוך את הגירושין אך ורק ברבנות, אין כל היתכנות לערוך גירושין בבית משפט או אצל מגשר.
טקס הגירושין חייב להתבצע ברבנות, כך שככל וערכתם את טקס הגירושין שלא ברבנות הדבר לא יהיה מוכר ברשויות ויהיה עליכם חובה לבצע את טקס הגירושין ברבנות.
בנוסף אם אחד מבני הזוג תובע גירושין ואילו בן/ת הזוג מגיש תביעת שלום בית, התביעה תתברר אך ורק ברבנות, אין כל סמכות חוקית לבית המשפט לדון האם יש עילות לגירושין בכדי לחייב את בן/ת הזוג לגירושין.
כך שהדבר ברור שככל והמדובר בעניין הגירושין אין כל שאלה האם יש לפתוח תיק גירושין ברבנות או בבית משפט, כיון שהרבנות היא היחידה שמוסמכת לדון בתביעת גירושין.
כתובה ברבנות או בבית משפט
בהרבה מהמקרים האישה מגישה תביעת כתובה לפעמים תביעה זו מוגשת לפני הגירושין ולפעמים האישה מגישה תביעת כתובה לאחר הגירושין, תביעה זו כמו תביעת הגירושין תידון אך ורק ברבנות.
במסגרת תביעת כתובה האישה תוכיח כי האשם לפירוק התא המשפחתי הוא הבעל, כגון שהגירושין בעקבות בגידה של הבעל, כך שעליו מוטלת חובה לשלם את הכתובה שהבעל התחייב בעת עריכת הנישואין, ואילו הבעל שירצה להפטר מחיוב הכתובה ייאלץ להוכיח להיפך, כגון שמדובר באישה מורדת.
חשוב לי לציין כי בניגוד למקובל אצל רבים מבני הזוגות כביכול תביעת הכתובה אינה מחייבת, יש לדעת כי שטר הכתובה אכן מחייב את הבעל לשלם ככל ולא הוכח שהאישה אשמה בפירוק התא המשפחתי.
הכרוך לתביעת גירושין ברבנות או בבית משפט
עד כה עסקנו בתביעת הגירושין והכתובה, אך מה לגבי הנושאים הכרוכים לתביעת הגירושין כגון: חלוקת רכוש בין בני זוג, משמורת והסדרי ראיה של הילדים, מזונות אישה?
אכן בנושאים אלו קיים מאבק סמכויות בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט למשפחה, כך שמי שיגיש ראשון את התביעה הוא זה שיזכה להחליט האם הנושאים הכרוכים לגירושין יהיו ברבנות או בבית משפט.
מאבק זה נקרא בשפה המשפטית "מרוץ סמכויות" מדובר במרוץ אחר הזמן מי יצליח להיות הראשון שיתפוס את הזכות להחליט האם הדבר יהיה ברבנות או בבית משפט.
חשוב לציין כי קיימים הבדלים בין האסכולות של הרבנות לבית המשפט, כך למשל נושא בגידה של אחד מבני הזוג אינו משפיע כלל על חלוקת הרכוש בין בני הזוג, לא כן כשהמדובר בתביעה בבית הדין הרבני אכן ישנה משמעות לחלוקת רכוש במקרה של בגידה.
כך שככל ויש לכם חשש שבן/ת הזוג חפץ להגיש את התביעה בערכאה שיפוטית, מומלץ מאוד שלא להיות "נגרר" לערכאה השיפוטית שבן זוגכם יבחר אלא אתם תקדימו ותבחרו את הערכאה השיפוטית המתאימה לכם.

מרוץ הסמכויות לאחר חוק להסדר התדיינות
בעבר בכדי לקנות סמכות לבחור את הערכאה השיפוטית שתדון על הנושאים הכרוכים לגירושין היה עליכם להגיש את התביעה בערכאה אותה אתם בוחרים.
דבר זה היה מקשה מאוד, שכן מחד התביעה צריכה להיות כתובה על ידי טוען רבני לגירושין הבקיא היטב בדין העברי ולנושאים אותו אתם צריכים להעלות על גבי התביעה, כשמאידך, לחץ הזמנים והחשש שבן/ת הזוג יבחרו להגיש תביעה בערכאה אחרת, יוצר לחץ גדול מאוד.
במקרים מסוימים מרוב הניסיון "לתפוס" סמכות היו מגישים את התביעה בצורה שאינה נכונה, דבר אשר היה גורם שהתביעה תידחה על הסף.
לפני מספר שנים חל מהפך בנושא של "מרוץ סמכויות" כך שהיום בכדי לקנות סמכות יש להגיש טופס על בקשה ליישוב סכסוך, מדובר בטופס סטנדרטי אשר אינו מצריך ידע מקצועי בכדי למלאותו, ולאחר הגשת הבקשה יש לכם 75 יום לבחור היכן אתם רוצים להגיש את התביעות.
מדובר ביתרון משמעותי, שכן במשך פרק הזמן של ה-75 יום אתם יכולים להתייעץ ולקבל חוות דעת מקצועית של טוען רבני מומלץ שיפרוס בפניכם את השיקולים לכאן ולכאן ויסייע לכם בבחירה הנכונה והמקצועית.
לאישה עדיף גירושין ברבנות או בבית משפט?
קיים מיתוס בקרב בני זוג כי גירושין ברבנות טוב לגברים ואילו בית משפט מיטיב עם נשים, מסיבה זו אנו רואים שגברים יעדיפו להגיש תביעה ברבנות ואילו הנשים תעדפנה להגיש תביעה בבית משפט.
מדובר במיתוס, שכן בהרבה נושאים הדברים הם דווקא להיפך, למשל במקרה בו בני הזוג משתכרים באופן שווה ויש משמורת משותפת מזונות הילדים בבית המשפט יעמדו על אפס שקלים, ואילו ברבנות האישה תהיה זכאית למזונות ילדים.
דוגמא נוספת הוא במקרה בו האישה עשתה "קריירה" כגון אישה שלמדה מקצוע חופשי מבוקש והיום הוא מהמובילים בתחום. במקרה זה אין כל ספק שלאישה יש "מוניטין אישי" מדובר במוניטין שלפעמים שווה הרבה מאוד כסף.
בבתי המשפט הבעל יהיה זכאי לקבל מחצית מהמוניטין של האישה, כך שהאישה תאלץ לשלם לבעל הרבה מאוד כסף, לא כן ברבנות הבעל לא יהיה זכאי לקבל מחצית מהמוניטין האישי, שכן לדעתם של הרבנות מוניטין אישי אינו בר חלוקה.
כמובן שמדובר במקרים על קצה המזלג, כיון שבכל מקרה יש לשקול את האסטרטגיה המתאים לתיק שלכם, אך אם בכל זאת תרצו להרחיב את הידיעה היכן עדיף לאישה להגיש תביעה אתם מוזמנים לקרוא את המאמר שעוסק בשאלה "זכויות האישה בגירושין רק בבית משפט?.