אישור הסכם גירושין – השלב הכמעט סופי לפני הסכם גירושים

אישור הסכם גירושין

אישור הסכם גירושין הוא השלב של "רגע לפני שאתם מתגרשים".

לאחר שהצלחתם להשכיל לדעת איך מתגרשים בהסכמה וערכתם הסכם גירושין, כעת מה שנותר לכם הוא לאשר את ההסכם גירושין.

אך היכן מאשרים את הסכם הגירושין? בבית הדין הרבני או בבית המשפט? האם ניתן לחזור מהסכם הגירושין לפני שהסכם הגירושין מקבל אישור? ומה קורה במקרה של חזרה לאחר אישור הסכם גירושין?

תשובות לשאלות אלו תמצאו במאמר זה!

אישור הסכם גירושין לשם מה?

הסכם גירושין אף שנחתם על ידי שני הצדדים מרצונם החופשי אין לו כל תוקף אלא רק לאחר שהערכאה השיפוטית אישרה את ההסכם ונתנה לו תוקף של פסק דין.

אישור ההסכם יתבצע לאחר שהערכאה השיפוטית הסבירה לצדדים את משמעות ההסכם ולאחר שאכן התברר כי הצדדים מבינים היטב את משמעות ההסכם וכי הם חתמו עליה מרצונם החופשי ללא כל לחץ. 

אישור הסכם גירושים ברבנות או בבית המשפט?

אישור הסכם גירושים יכול להתבצע הן בבית הדין הרבני והן בבית המשפט.

ככל ובחרתם לבקש את האישור של הסכם הגירושין בבית המשפט יהיה עליכם לפתוח תיק נוסף בבית הדין הרבני בכדי לסדר את הגט. לא כן אם בחרתם להגיש בקשה לאשר את ההסכם בבית הדין הרבני לפעמים באותו מועד שייקבע לכם לאשר את ההסכם גירושין יסודר לכם הגט.

כך שמבחינה פרקטית, ההמלצה האישית הוא לבקש את אישור הסכם הגירושין בבית הדין הרבני, כך תחסכו התרוצצות בשתי ערכאות.

כך או כך, אישור הסכם גירושים על ידי בית הדין הרבני או על ידי בית המשפט ייעשה לאחר שהדיין או השופט/ת ייבדקו היטב שאכן אתם מבינים על מה חתמתם בהסכם וחתימתכם נעשתה מרצונכם החופשי.

אישור הסכם גירושין – השלב הכמעט סופי לפני הגירושין
אישור הסכם גירושין

האם לפעמים בית הדין הרבני לא מאשר הסכם גירושין?

לרוב בית הדין הרבני לא יתערב בהסכמות הצדדים, כך שהוא יאשר את הגירושין מבלי להתערב על מהות ההסכם.

החריג לכך הוא מקרה בו בני הזוג ערכו הסכם גירושין שאינו סביר כלל, כמו למשל הסכם גירושין שאינו מתייחס לשאלה כמה האב משלם מזונות לילד,  דבר זה אינו מתקבל על הדעת, כך שקיים סיכוי לא מבוטל שבית הדין יחזיר את הצדדים לביתם מבלי שהוא מאשר ונותן תוקף פסק דין להסכמות הצדדים.

מקרים נוספים בית הדין לא יאשר את ההסכם גירושין מבחינה דתית כמו למשל הסכם שייקבע שאם הבעל לא ייתן גט בתוך זמן קצוב הוא יצטרך לשלם קנס, דבר זה הינו בניגוד גמור להלכה ולכן בית הדין הרבני לא יאשר הסכם זה.

חשוב לציין כי במקרים אלו לא ניתן "להתחכם" ולבקש את אישורו של בית המשפט, שכן בתי המשפט גם לא יאשרו את הסכמות הצדדים בכל הנוגע לסידור הגט, אשר הוא במהותו עניין דתי הקשור אך ורק לבתי הדין הרבניים.

משכך נובע הצורך שדווקא טוען רבני לגירושין שמכיר היטב את הדין העברי הוא שיערוך עבורכם את ההסכם, כדי שלא יהיה מצב בו תחזרו לביתכם בלא שיש אישור להסכם הגירושין.

אישור הסכם גירושין או שלום בית?

לרבים מבני הזוג קיים חשש שבית הדין הרבני לא יאשר את הסכם הגירושין כיון שאין עילות גירושין, ולכן הוא יורה לצדדים לחזור לשלום בית.

אם כי שלא ניתן לומר שחשש זה הינו חשש רחוק, מכיוון שאכן לפעמים בתי הדין הרבניים מקשים על בני הזוג להתגרש וכך גם האישור הסכם גירושים, כשהם ממליצים עליהם לפנות לטיפול זוגי, בפרט אם ניכר כי מדובר במריבה שאינה מהותית וניתנת לגישור.

אך ככל ובני הזוג יתעקשו באופן נחרץ כי אין בכוונתם ללכת לטיפול זוגי ולדעתם חיי הנישואין באו אל קיצם, הרי שבית הדין הרבני לא יתעקש עם הצדדים ויאשר את ההסכם גירושין ויקבע לצדדים מועד לסידור גט.

האם אישור הסכם גירושין מצריך טוען רבני?

אף שעריכת הסכם גירושין מומלץ שייעשה על ידי טוען רבני הבקיא היטב בעריכת הסכמים בין בני זוג, הרי שלאישור הסכם גירושין אין כל צורך בטוען רבני.

אישור הסכם גירושים הינו במהותו "עניין טכני", של הופעת הצדדים בפני ערכאה שיפוטית בכדי לאשר את הסכם הגירושין וליתן לו תוקף פסק דין, כך שאין צורך בהופעת טוען רבני.

אך יחד עם זאת רבים מבני הזוגות חוששים להופיע בפני בית הדין הרבני לאישור ההסכם לבדם, בפרט אם המדובר בגירושין בפעם הראשונה לחייהם, ולכן הם שוכרים את שירותו של טוען רבני שיתלווה אליהם להופעה בפני בית הדין הרבני, ובכך הם קונים לעצמם שקט נפשי.

קראו גם כמה עולה טוען רבני

חזרה לפני אישור הסכם גירושין

מה קורה במצב בו חתמתם על הסכם הגירושין והחלטתם לחזור בכם מההסכם?

חשוב לדעת שאף שחתמתם על הסכם הגירושין בפני עורך דין או בפני נוטריון אין לחתימה זו כל תוקף, כך שאתם בהחלט יכולים לחזור בכם מהסכמתכם.

אין כל אפשרות שההסכם יקבל תוקף רק לאחר שהדבר אושר בבית הדין הרבני או בבית משפט אזרחי, ולכן כל עוד שההסכם לא אושר על ידי בית הדין הרבני או בית המשפט האזרחי יכול כל אחד מבני הזוג יכול לחזור מחתימתו.

חזרה לאחר שהסכם הגירושין אושר

לאחר שהסכם הגירושין אושר על ידי בית הדין ופתאום החליט אחד מבני הזוג להתחרט, הדבר משתנה בין מקרה שכבר ניתן הגט לבין מקרה שלא ניתן הגט.

במידה וכבר ניתן הגט – לא ניתן לחזור מההסכם אלא אם כן בטענות של רמייה, עושק, טעות וכדומה, כשחשוב להדגיש כי לאור העובדה שבית הדין אישר את ההסכם ווידא שהצדדים מבינים את ההסכם, הרי שדינו של ביטול הסכם גירושין הינו כדין ביטול הסכם ממון כך שהסיכוי שטענותיכם יתקבלו אינם גבוהים במיוחד.

במקרה בו עדיין לא סודר הגט ניתן עדיין  במקרים מסוימים לחזור מדברים הקשורים באופן ישיר לגירושין אף שהסכם הגירושין קיבל אישור ותוקף פסק דין.

קראו גם על הסכם ממון בין בני זוג

ליצירת קשר עם יהודה אבלס, נא למלא פרטים או לחייג: 073-3745068
יהודה אבלס

יהודה אבלס

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

הרב יהודה אבלס טוען רבני

יהודה אבלס – טוען רבני מוסמך

הרב יהודה אבלס הנו טוען רבני, מנהל מדור גירושין ופורום באתר רבנות. בעל ידע ובקיאות רבה בתחומי ההלכה השונים, ובצורת הדיון בבתי הדין.

ידיעתו הרחבה גם בתפיסת העולם התורנית המדריכה את הדיינים תאפשר לו לייצג אותך בצורה המיטבית.

השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים נוספים:
או חייגו עכשיו:

אולי תרצו לקרוא גם את:

תביעת שלום בית - מה הכוונה בתביעה שכזו? - יהודה אבלס טוען רבני מומלץ

תביעת שלום בית – סחיטה???

תביעת שלום בית – המונח "שלום בית" מציג אידיליה, שלמות, מציאות חיים נינוחה ויפה – משאת חייו של כל זוג יהודי. מיום היוולדנו חונכנו והורגלנו לצדקת

קרא עוד »
דילוג לתוכן