
הליך גירושין הוא הליך קל ומהיר כשמקבלים את הייעוץ וההכוונה הנכונה, וקשה ומסורבל כשניגשים להליך זה בלא לדעת איך מתחילים הליך גירושין.
בהליך זה כבכל הליך יש לפנות לגורם המוסמך לכך שהוא הטוען רבני בכדי שייתן לכם את הכלים הנכונים בהם עליכם לפעול.
הליך גירושין בהסכמה
הליך גירושין מחולק בין גירושין בהסכמה לבין גירושין שלא בהסכמה.
בעוד שגירושין בהסכמה בו שני בני הזוג שווים בדעותיהם בכל הקשור לגירושין, לחלוקת הרכוש, ומזונות ומשמורת הילדים, גירושין שלא בהסכמה חילוקי הדעות בין בני הזוג מהוה מכשול לגירושין בהסכמה.
לעיתים חילוקי הדעות בין בני הזוג הינם כמה משלמים מזונות לילד, ולעיתים נושא מזונות הילד הינו מוסכם רק שהאישה מתעקשת להגיש תביעת כתובה לאחר גירושין.
גירושין בהסכמה יתבצע באופן מהיר יחסית לגירושין שלא בהסכמה, כך שכל שעל בני הזוג לעשות הוא לפתוח תיק גירושין בהסכמה, ולצרף לתיק צילום כתובה, ת.ז. של בני הזוג, וכמובן לשלם אגרה עבור פתיחת התיק.
מלבד זאת עליהם להגיש לבית הדין הרבני הסכם גירושין בחתימת שני בני הזוג בבקשה לאשרו ולקבל תוקף של פסק דין.
הסכם זה חשיבותו רבה כיון שלאחר אישור בית הדין הרבני מקבל ההסכם תוקף של פסק דין אשר כמעט ואין אפשרות לבטלו.
משכך חובה להתייעץ עם טוען רבני מוסמך קודם החתימה על ההסכם שלא "תגלו הפתעות" שבן זוגכם הצליח להוליך אתכם שולל ונישל מכם את זכויותיכם המגיעים לכם על פי הדין.
ישנם בני זוג שרוצים "לחסוך" הוצאה כספית של עריכת הסכם גירושין על ידי טוען רבני, אלא שלבסוף שמתברר להם כי בן הזוג הוליכם שולל נאלצים הם לשכור את שירותיו של הטוען הרבני כשבמקרה זה מחיר טוען רבני גבוה בהרבה מעריכת הסכם על ידי טוען רבני.
הליך גירושין שלא בהסכמה
הליך גירושין שלא בהסכמה הוא הליך מורכב, במקרה זה יש להגיש לבית הדין הרבני / המשפט בקשה ליישוב סכסוך, בו מבקש בן הזוג מיחידת הסיוע שעל ידי בית הדין / המשפט לגשר בין בני הזוג ולנסות להגיע להסכם המסדיר את הגירושין באופן המקובל עליכם, בקשה זו כרוכה באגרה של 100 ₪.
יש לציין כי הפניה ליחדת הסיוע אינה נצרכת רק למקרה בו בני הזוג אינם יודעים איך מתגרשים בהסכמה ומגישים בקשה ליחדת הסיוע בכדי לעזור להם ביישוב הסכסוך, אלא אף במקרה בו בני הזוג יודעים כי לא ניתן לגשר על הפערים והדרך היחידה לסיום הסכסוך הוא בהליך משפטי, מחויבים בני הזוג לפתוח את ההליך בדרך של בקשה ליישוב סכסוך.
מעת הגשת הבקשה ליישוב סכסוך ועד לאחר 60 יום אינו רשאי אף צד להגיש תביעה כל שהיא אחד על השני, למעט סעדים דחופים כגון בקשת צו עיכוב יציאה מהארץ או בקשת עיקול נכסים.
רק לאחר שחלפו 60 ימי המתנה והצדדים לא הגיעו להסכם לאחר הפגישה ביחידת הסיוע, ניתנת האפשרות להגיש את כתב התביעה לבית הדין.
לכתב התביעה משמעות רבה ואף יש בו השלכות על הפסק הדין הסופי, כשלדוגמה כתב תביעה של האישה להתגרש עלול ליצור מצב בו תאבד האישה את זכות הכתובה, כיון שלפי הדין העברי יש להחשיב את הדבר כאישה מורדת.
איך עושים הליך גירושין לא מסורבל?
לאחר שהגשתם את כתב התביעה בבית הדין הרבני תקבלו זימון למועד בו אתם צריכים להופיע בפני בית הדין הרבני.
במועד זה עליכם לבוא מוכנים כיון שלהופעתכם ישנו משקל חשוב ומכריע בתוצאות של ההליך, עליכם להיות ממוקדים היטב מה בדעתכם לדרוש ולטעון ולא "להתפזר" בטענותיכם.
הזמן בו יינתן לכם האפשרות לטעון את טענותיכם הינו קצר במיוחד, לכן חשוב מאוד לנצל את הזמן הקצר בכדי לטעון את טענותיכם שהדיינים יבינו ויקבלו את משאלתכם.
בהרבה מהמקרים העובדה כי אחד מבני הזוג אינו טוען טענות ממוקדות גורם שהליך גירושין יהיה מסורבל, כשלא ברור מה עמדת כל אחד מהצדדים.
דבר נוסף שעליכם לדעת הוא להיות עקביים במהלך הדיון, מקרים בהם אחד מבני הזוג מתברר כמשנה את גירסתו במהלך הדיון הרי שהוא מאבד את אמינותו, לכן תשדרו כל הזמן בצורה עקבית את טענותיכם בלא "לזגזג".
איך מונעים התדיינות משפטית מתישה?
בהרבה מהמקרים בו אחד מבני הזוג מנסה לסרבל את הליך הגירושין הוא מגיש בקשות חוזרות ונשנות שהוא רוצה "עוד דיון" הכל במטרה לנסות ולהתיש את בן הזוג.
תופעה זו אינה נראית באופן חיובי לבית הדין הרבני, אך במקרים מסוימים בית הדין עשוי לענות לבקשה בכדי שלא יבוא בן הזוג ויטען כי "לא ניתן לו יומו", אך חשוב לתת את הדעת כיצד מונעים את המשך הגירושין המסורבל ולשים קץ להתדיינות מיותרת.
במקרים אלו ניתן לבקש מבית הדין להורות בן הזוג להביא את כל הראיות שיש בידו לדיון הקרוב כשלאחר מיכן בית הדין ייתן את פסק הדין.
הליך גירושין לא מסורבל רק על ידי טוען רבני
ניתן לומר כי אינו דומה הליך גירושין אשר מתנהל על ידי טוען רבני להליך גירושין שמתנהל שלא על ידי טוען רבני.
ישנם בני זוג שסבורים כי עדיף לנהל את הליך הגירושין על ידי עורך דין יותר מאשר על ידי טוען רבני, אמנם במקרים מסוימים אכן יש ממש בגישה זו, אך כבר הרחבנו במאמר מה עדיף טוען רבני או עורך דין, כי לרוב טוען רבני עדיף על עורך דין.
משרדינו נותן מענה של טוען רבני וכן מענה של עורך דין אשר נמצא במשרדינו, כך שאתם יכולים להיות רגועים שמשרדינו ילווה אתכם בכל ההליך תוך שימת לב ודגש על כל הפרטים הקטנים ביותר.
הליכי גירושין – סיכום:
- הליכי גירושין בהסכמה הוא הליך קצר בו תוגש בקשת גירושין משותפת והסכם גירושין חתום על ידי בני הזוג.
- כשהליך הגירושין אינו בהסכמה יש לפתוח בתחילה בקשה ליישוב סכסוך.
- לאחר שחלפו 60 יום מעת הגשת הבקשה ניתן להתחיל בהליך הגירושין והתביעות.