הסכם שלום בית ולחילופין גירושין לשם מה?
ההחלטה להתגרש הינה מוצא אחרון אשר בני הזוג נאלצים לעשותו לאחר שחיי הנישואין לא צלחו יפה, אך בהרבה מן המקרים בני הזוג עדיין מעוניינים לתת עוד "צ'אנס" אחרון לשיקום חיי הנישואין, כשמאידך ברצונם להסדיר את הגירושין במקרה שחלילה ניסיון זה לא יצלח.
לשם כך עורכים בני הזוג הסכם שלום בית ולחילופין גירושין. בהסכם זה מעגנים את האפשרות לנסות לשקם את חיי הנישואין, עם הוראות ברורות כיצד יהיה שיקום חיי הנישואין, בדגש מיוחד על נושאי חילוקי הדעות בין בני הזוג כיצד לדעתם יהיה ניתן לגשר על הפערים, ויחד עם זאת מסדירים בני הזוג את הגירושין, במקרה וחלילה הניסיון האחרון של "שלום בית" לא יעלה יפה.
היתרונות בהסכם שלום בית ולחילופין גירושין
לעריכת הסכם שלום בית ולחילופין גירושין קיימים יתרונות רבים:
- בני הזוג יוכלו להתפנות ממריבותיהם ולנסות ולשקם את חיי הנישואין בניחותא.
- הסכם שלום בית בו מסדירים בני הזוג את מטלות כל אחד מבני הזוג יכול בהחלט להביא את בני הזוג ל"שלום בית" אמיתי.
- כל אחד מבני הזוג אינו רוצה להיות זה שמפר את הסכם שלום הבית, ולכן תהיה הענות גבוהה משני בני הזוג להשקיע מאמצים רבים בחיזוק הקשר.
- במקרה וחלילה שלום הבית לא עלה יפה, הרי שהדרך לגירושין הינה קלה ופשוטה יותר, כך שהיא חוסכת הוצאות משפטיות יקרות על ניהול הליך בבית הדין.
- כך תדעו שבמקרה ובסוף נאלצתם להתגרש, הרי שהדבר היה אכן בלתי נמנע, כיון שאתם ניסיתם בכל האפשרויות העומדות בפניכם להימנע מצעד קשה זה.
הסכם שלום בית
בחלק הראשון של ההסכם יסדירו בני הזוג את הצורה בו לדעתם יהיה בכדי לרפא את חיי הנישואין. חשוב לפרט בהסכם זה את חלוקת מטלות הבית, הסדרת חיי האישות, וכן כל דבר אשר עמד בסלע המחלוקת בין בני הזוג.
לעיתים בהסכם זה יוסדר אף עניין הוצאות המחייה שבני הזוג יוציאו בכל חודש, או שינוי במקום מגוריהם לדירה מרווחות יותר, כשלמעשה בכל מקרה ומקרה יש לבחון כיצד ניתן לקבוע "כללים" היאך תישמר הקשר המשפחתי.
לרוב לא יהיה ניתן לצפות שהסכם שלום הבית לבדו יביא את התוצאה הרצויה, שכן לא די בהסכם זה להחזיר את שלום הבית, אלא בני הזוג יזדקקו בנוסף להסכם, לפנות לטיפול זוגי – טיפול מקצועי הניתן על ידי יועצי נישואין, ובמקרים מסוימים יידרש גם סיוע בהליכה של בן/ת הזוג לטיפול למניעת כעסים.
ניתן לבקש מבית הדין הרבני שייפנה את בני הזוג למטפל/ת זוגי/ת המוכר לבית הדין בכדי לעמוד במשימה של "שלום בית".
ניתן אף להיעזר ביחידת הסיוע שעל ידי בית הדין הרבני, לדבר זה קיים אף יתרון, שכן הדבר לא כרוך בעלות כספית והשרות ניתן בחינם, מאידך ליחידת הסיוע קיים עומס רב, כך שהם לא יוכלו לתת מענה מושלם למקרה בו אתם נמצאים, ככל ואתם צריכים טיפול ממושך לא הייתי מייעץ לפנות ליחידת הסיוע.
הסכם גירושין
החלק השני של ההסכם יסדיר את הגירושין במצב בו ניסיון "שלום בית" לא עלה יפה. בהסכם יש להסדיר את נושא משמורת הילדים והסדרי שהות, האם הצדדים רוצים שהאם תהיה משמורנית או שהילדים יהיו במשמורת משותפת, כמו כן ההסכם מסדיר את גובה מזונות הילדים כמה מזונות ישולמו לכל ילד, ואת חלוקת הרכוש בין בני הזוג כיצד היא תתבצע.
יש לתת את הדעת אף לנושא של תביעת כתובה, האם האישה אכן תממש את זכותה לקבל כתובה, או שמא היא מסכימה לוותר על תביעת כתובה.
הצדדים יצהירו על הסכמתם לשתף פעולה במקרה ואחד מבני הזוג ירצה להתגרש, כך שהליך הגירושין יהיה בצורה קלה יותר.
חזרה מהסכם שלום בית ולחילופין גירושין
לא פעם אנו במשרדינו נתקלים במקרה שאחד מבני הזוג חוזר בו מהסכמתו להתגרש לאחר שניסיון שלום הבית לא צלח. האם במקרה זה ניתן לחייב את בן/ת הזוג להתגרש וכפי שהסכים בהסכם???
התשובה לשאלה זו היא שלמרות עריכת ההסכם ואישור בית הדין יכול אחד מבני הזוג לחזור בו מהסכמתו ולא יהיה ניתן לחייב את בן/ת הזוג להתגרש.
לכן חשוב לדעת בעת עריכת הסכם שלום בית ולחילופין גירושין, שלמרות אישור בית הדין אין כל התחייבות שבמקרה בו מי מכם יבקש לפרק את התא המשפחתי אכן הדבר יצלח.
אף שהדבר נראה תמוה בקרוב בני זוגות רבים, הכיצד ייתכן כי הסכם עליהם חתמו הצדדים מרצונם החופשי שאושר בבית הדין לא יהיה לו כל תוקף, אך צריך לדעת כי בכדי לחייב את אחד מבני הזוג להתגרש יש צורך ל"עילות גירושין".
יש לסייג את הדבר, שכן אף שבכל הקשור לגירושין אכן אין כל תוקף לאישור הסכם גירושין על ידי בית הדין הרבני, הרי שלייתר ההסכמות המופיעות בהסכם זה בהחלט שיש תוקף להסכמות.
ניסוח הסכם שלום בית ולחילופין גירושין על ידי טוען רבני
אם כך עולה השאלה שרבים מבני הזוגות שואלים לשם מה לערוך הסכם שלום בית ולחילופין גירושין, כשבין כך ובין כך יוכל בן הזוג להתנגד לגירושין כשאין כל תוקף לאישור בית הדין.
ראשית, אכן ניתן לומר כי ההסכם אינו סוגר "הרמטית" את כל ה"חורים", אך בהחלט יש לכך יתרון שלפחות בנושאים הכרוכים לגירושין, כגון חלוקת הרכוש בגירושין, או תביעת משמורת תתבצע בדרך "חלקה" ובלא מריבות והדיינות משפטית.
שנית, אף שאכן אין כל דרך לחייב את בן הזוג להתגרש מכוח ההסכם עליו חתמו הצדדים, אך טוען רבני העורך הסכם זה יידע לעגן את הדבר שלבן/ת הזוג כבר לא יהיה אינטרס להמשיך את חיי הנישואין.
למשל ניתן לכתוב כי במקרה שאחד מהצדדים ירצה להתגרש הדברים הכרוכים לגירושין כגון חלוקת רכוש, כמה מזונות ישלם האב, משמורת, ייעשה לאלתר ללא כל קשר לסידור הגט, כך שככל ובן/ת הזוג יעכב /תעכב את חיי הנישואין הדבר יהיה על הנייר בלבד, כשבפועל תתבצע חלוקת הרכוש והמזונות בהתאם להסכם שלום בית ולחילופין גירושין.
כפי שנוכחתם לדעת כי אף שניתן לערוך הסכם "לבד" באופן "חובבני", אך אין תחליף להסכם אשר ייערך על ידי טוען רבני לגירושין הבקיא היטב בדין העברי, הוצאות ועגמת נפש רבות ייחסכו באם ההסכם נערך על ידי טוען רבני הבקיא בדיני משפחה.
כך שאל תתפתו "לחסוך" כסף ולערוך הסכם שלום בית או לחילופין גירושין בלא סיוע מקצועי, שכן הדבר עלול לעלות לכם ב"יוקר".
אישור הסכם שלום בית ולחילופין גירושין
את הסכם שלום בית או לחילופין גירושין כמו כל הסכם ממון בין בני זוג – יש להביא לפני בית המשפט או בית הדין הרבני בכדי לקבל תוקף פסק דין.
רק לאחר שבית המשפט או בית הדין הרבני ישתכנעו שהסכם זה נעשה מתוך ידיעה ברורה של בני הזוג ומרצונם החופשי, יינתן לכך תוקף פסק דין.
לאחר שאישרתם את ההסכם כל שנותר לי הוא לאחל לכם שאכן תצליחו להחזיר את שלום הבית לביתכם.